Poprvé v Masných krámech

Logo - Masné Krámy

Masné krámy jsou jednou z památek Českých Budějovic a taktéž jednou z nejznámnějších restaurací. Dokonce se říká (především turistům, obvzláště zahraničním), že kdo nebyl v Masných krámech, jako by nebyl v Českých Budějovicích. Vzhledem k tomu, že rodiče měli výročí (25 let od svatby), tak jsme se minulý týden do Masných krámu vypravili. V tomto článku bych vás chtěl seznámit s historií Masných krámů, současnou podobou a pokusit se představit restauraci. Byl jsem docela nemile překvapen a tak vás chci také trochu „varovat“. Ale nebudeme předbíhat, že…

Masné krámy stávaly na Náměstí Přemysla Otakara II. už na přelomu 13. a 14. století. Jak vypovídá sám název, prodávalo se v nich maso. Jelikož však v té době nebylo žádné chlazení, maso vystavené na náměstí na slunci zapáchalo a tak rozhodnutím Karla IV. se masné krámy přesunuly. Stěhování to nebylo nějaké daleké. Krajinská ulice, tady místo určené Karlem IV., se nachází zhruba 250m od náměstí. Nová lokalita se ujala a tak roku 1554 dřevěné krámky nahradila zděná budova. Přes celou budovu vedla široká chodba a po stranách byly „kóje“ jednotlivých prodejců. Ostatně toto uspořádání se v budově uchovalo i do dnešní doby. Maso se zde prodávalo až do roku 1899, kdy svůj provoz zahájila jatka na Pražské třídě. Ty jsou i dnes v provozu. Budova poté chátrala a po druhé světové válce se uvažovalo o demolici. Naštěstí se tak nestalo a od roku 1953 mohly masné krámy sloužit jako pivnice. Bohužel velká voda v roce 2002, která postihla i České Budějovice, budovu poničila a nebylo povoleno nadále budovu užívat jako pivnici. Budova má hodně majitelů a tak trvalo dlouho, než se všichni shodli na tom, co se s budovou bude dále dělat. Naštěstí národní podnik Budějovický Budvar chtěl budovu využívat jako pivnici a restauraci a tak se hlavně díky němu mohly Masné krámy znovu otevřít. Bylo to po pěti dlouhých letech po povodních. Od té doby je stále otevřeno a téměř každý den plno (kapacita 140 osob).

Opravená budova si zachovává svůj historický vzhled a především v noci je pěkně nasvícená. Při vstupu do budovy si můžete všimnout moderních prosklených dveří a vypískované historie Masných krámů na skle postraně. Naproti tomu je obchůdek se suvenýry Budvaru. Uprostřed celé hospody je obrovský výčep. Samotné stoly se nacházejí v jednotlivých kójích. Vše nese logo Masných krámů – od židlí, přes skleničky až například po osvětlení. Loga jsou opravdu všude a na všem. Na některých místech jsou na stěnách rozmístěné ploché televize. Když jsme tam byli my, tak běžel Eurosport. Nicméně není nad to mít HD ready televizi bez upscalingu a pouštět do ní signál s PAL rozlišením.

Tak na úvod by to mohlo stačit a teď pojďme trochu podrobněji. Na vstupních dveřích byla samolepka s logem WIFI ZONE. Tuto samolepku mohou používat pouze podniky, kde je dostupné WIFI. Naše místo bylo sice v rohu restaurace, ale přesto jsem žádnou dostupnou WIFI síť nenašel. Není divu. Hned jak jsem dorazil domů, tak jsem zkontroloval, zda jsou Masné krámy registrovány v projektu WIFI ZONE. A věřte, že nejsou!

Obsluha zde je podprůměrná. Jídelních lístků měli údajně málo, protože je lidé kradou. Proto jsme dostali lístky jen dva, ikdyž jsme byli 4. To by až tak nevadilo, ale proč německy mluvící  občané, kteří přišli zhruba o 5 minut po nás a seděli u vedlejšího stolu, dostali lístky 4? Když už jsme u číšníků, tak je zarážející, že v cizinci nejnavštěvovštěvovanější restauraci neumí číšníci německy. Přitom německy mluvících lidí navštěvuje v Českých Budějovicích restaurace nejvíce. Pochválit číšníky nemohu ani za to, že když jsem dojedl svou malou porci (150g masa a 200g opékaných brambor bylo výrazně menší než kdekoliv jinde), tak jsem deset minut zíral na prázdný talíř a měl i prázdnou skleničku. Trochu špinavé záchody a chybějící toaletní papír na dámách také není dobrou vizitkou.

Cena jídla zde není nijak nízká, ale ani přehnaně vysoká. Ostatně ceny můžete posoudit sami, neboť jídelní lístek je k dispozici na internetu. Jestliže jídlo není až tak drahé, tak pivo je proti tomu velmi předražené. Půl litru piva stojí 31Kč! A to, ať si dáte desítku, dvanáctku či černé pivo. Ohledně piva však mají Masné krámy jednu specialitu. Je to jediná hospoda na světě, kde si můžete dát nepasterovaný Budvar přímo z pivních tanků. Něco málo se o tom můžete dozvědět zde.

Více informací, fotogalerii a virtuální prohlídku naleznete na webu http://www.masne-kramy.cz/

Samotné Masné krámy se pak nacházejí zde

17 komentářů u „Poprvé v Masných krámech

  1. Petr

    V Masných krámech jsem ještě nebyl… Ale jinak – jsem zvyklý na Jack Bar, kde se točí Plzeň. A pokud bych chtěl dobrý podnik, kde se také točí kroužkový Budvar a mají dobrou obsluhu tak zvolím „Švejka“ – což je v Krajinské ulici, tuším č.p. 27.

  2. Gabra

    Hm, tak podle Tvého popisu to vypadá, že na Masné krámy platí hláška: Dobrej hardware, nic moc software! Avšak i přes varování je nejspíš odzkouším, protože přeci: kdo nebyl v Masných krámech, jako by nebyl v Českých Budějovicích. :o) A pak dám třeba vědět, jestli Tvé varování bylo zasloužené.

  3. Bauer

    Tak já tam byl někdy v 11 hodin dopoledne a nemohu si stěžovat – nevím jak večer, když je tam provoz ale v tech 11 hodin to bylo super, jídla dost, obsluha v pohodě. Ale stejně – budu chodit to svý oblibený – U handlíře :)

  4. Pingback: Jazykový “kurz” nejen na Silvestra | Weblog Tomáše Kápla

  5. marek

    Pivo za 3 pětky je na centrum krajského města moc?Zajímalo by mne,odkud jste do Českých Budějovic přijel?!nějaká Horní Lhota,ne?! Stačí se projít po náměstí a najdete určitě i dražší,třeba hotel Zvon,tam stojí i 50…to už by asi váš žlučník nezvládl,co?! jo,dokud to lidi kupujou….

  6. Tonda

    marek: V centru ČB se dá v klidu za 25 koupit 12, 10 za míň. Autor článku si to mnohokrát na vlastní kůži vyzkoušel. :)

  7. marek

    jo,to je možný…desítka je stejně tak drahá jako „kroužek“ asi nejspíš taky proto,aby se z toho nestala „nádražka“ nebo nějaká nálevna,kde se to bude jen hemžit béčkma.Já jen reagoval na autora tohohle webu,stěžovat si na netu umí každe blbec,ale proč se nezvedl a neprotestoval přímo v Masných? Že by strach? o:) Ono bejt hrdina anonymně je určitě jednodušší!!

  8. Scotty

    @marek: Pouze vyjadřuji své názory. Nic víc, nic míň. Nevím, proč bych si měl stěžovat v Masných Krámech – že mají drahé pivo? Dobře, je to jejich věc. Ale rozhodně to není důvod, abych šel za obsluhou či do Budvaru jim to oznamovat. Je to normální restaurace – a pokud mi nevyhovuje, tak tam prostě nechodím. Jednoduché. A jinak si nemyslím, že bych byl nějak anonymní, když je zde nejem mé jméno, ale jsou zde i fotografie se mnou. Na internetu samozřejmě není anonymní nikdo… 😉

  9. majka

    koukám že nejsem jediná kdo měl podobně otřesnou zkušenost, asi jsem měli smůlu nebo co, každopádně já už tam nikdy nepůjdu, personál i jídlo otřesné, nedovařené ošizené :(
    stěžovat si? na co? stejně jiné knedlíky neměli…než ty rozvařené a akorát by nám naplivali do jídla…

  10. Scotty

    @marek: Nenosím si váhu, abych jídlo převážil a odkázal na to. Navíc nepatřím mezi lidi, kteří by si přivolali obsluhu a chtěli po ní odškodnění/omluvu či podobné věci…

  11. Eva

    Masné krámy mají kapacitu 200 osob a né 140 osob.
    A souhlasím s Markem, mohl jste si stěžovat přímo v restauraci u provozního, nemusíte chodit přímo do Budvaru. Kuchaři by vám jistě rádi převážili porci, ono se těch 150 g masa bere v syrovém stavu. A podle mě jsou porce v MK, až obrovské.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>